Alan Turing Kimdir? Hayatı ve İcatları Nelerdir?

23 Haziran 1912’de doğan Alan Turing Hindistan sömürgesinden gelen orta sınıf bir ailenin üyesi olarak dünyaya gelmiştir. Bilim, ilkel kimyasal deneylerde ve sıklıkla yer alan Alan Turing için bir tutku haline gelerek devam etmiştir. Okullarda gösterdiği üstün performans ve zekâsı kısa sürede herkesin dikkatini çekmiştir. Daha üniversiteye başlamadan önce kuantum mekaniği ve görecelik alanlarında kuramlar oluşturmaya başlamıştır. Ayrıca türev ve integral ile alakalı problemlerin çözümüyle de ilgilenmiştir. Cambridge, King’s College’e başladığında, çalışmalarına yoğunlaştı ve olasılık teorisi üzerine olan tutkusu ve matematiksel mantığı kariyerini ileriye taşımasına neden olmuştur. Alan Turing, bilgisayar bilimin öncüsü ve aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanların Enigma kodunu çözen bir makine geliştirmiş ve modern bilgisayar sistemi ve yapay zekâ teorisinin zeminini hazırlayan İngiliz bilim adamı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Matematik alanında çalışmalarına baktığımızda Alan Turing, 1931’de öğrenci olarak girdiği Cambridge Kings Koleji’nde merkezi limit teoremi üzerine bir tez hazırlamıştır. Bu teoreme göre büyük bir sayıda olan bağımsız ve aynı dağılım gösteren rassal değişkenlerin aritmetik ortalamasının, yaklaşık olarak normal dağılım gösterdiğini ifade eden bir teorem ortaya çıkarmıştır. Alan Turing’in 1936’da yayımladığı hesaplanabilir sayılar ile karar verme probleminin bir uygulaması adı altında hazırladığı makalesinde, Turing makineleri olarak adlandırılan ispat ortaya atmıştır. Turing makineleri, karmaşık matematiksel hesapların belli bir düzenek tarafından çözülmesini sağlayan hesap makinesidir. Kriptanaliz ise ikinci dünya savaşında etkisi ve aynı zamanda katkısı olmuş olan Alan Turing, Alman şifrelerini kırmak için çalışmalar yapmış ve Polonya Şifre Bürosu ve İngiliz Hükümet Kod ve Şifre Okulu’nda görev almıştır. Almanlar tarafından gizli mesajların şifrelenmesi ve tekrar çözülmesi amacı ile kullanılan bir şifre makinesi olan Enigma makinesinin çözümünde çalışan Alan Turing, Almanya’nın bu şifrelerinin çözülmesinde katkısı çok önemli etkilere neden olmuştur.

Bilgisayar biliminin temelleri ve turing testi 1946’da ilk program hafızalı bilgisayarın detaylı tasarımının makalesini hazırlamış olan Alan Turing, ACE yani Otomatik Bilgisayar Motoru tasarımı için Ulusal Fizik Laboratuvarı’nda çalışmalara başlamış ve 1950’de de ilk programını gerçekleştirmiştir. Manchester Üniversitesi’nde bilgisayar laboratuvarında çalışan ve ilk gerçek bilgisayarlardan olan Manchester Mark 1 yazılımın hazırlayan Turing, bir yandan da yapay zekâ ve makine zekâsı üzerine çalışmalara başlamıştır. Çalışmalarının sonucunda bugün ise Turing Testi olarak da isimlendirilen, makinanın insan seviyesinde bir zekâya sahip olduğunu gösteren test ortaya çıkmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.