ALS Hastalığına Genel Bakış

İnsanız hepimizin yeryüzünde var olduğu sürece yaşadığı farklı farklı sorunlar var ama hepimiz ne sorun yaşarsak yaşayalım sağlığımızı kaybetmekten korkuyoruz. Bazı hastalıklar da var ki, insanlar kanser gibi bir hastalığı bile bu hastalığa tercih edebiliyor. İşte ALS tam da böyle bir hastalık. ALS’nin açılımı Amyotrophic Lateral Sclerosis yani Amiyotrofik Lateral Skleroz’dur ve bir diğer adı ise Lou Gehrig Hastalığı’dır. Kişinin omuriliğini ve beynindeki sinir hücrelerini adım adım etkileyen bir süreç. Beynin motor nöronları ve omuriliğin arasındaki bağlantı hastalığın evrelerinde adım adım an be an azalır ve sonunda beynin vücudun geri kalanıyla olan bağlantısını ortadan kalkar. Hastalığın ilerleyen aşamalarında kişi sadece gözlerini oynatır hale gelir.

 

ALS
ALS

Ülkemiz aslında bu hastalığı Futbolcu Sedat ile tanıdı ve ünlü tiyatro sanatçısı Hadi Çaman’da bu hastalık yüzünden yaşamını kaybetti. Son derece hem hasta için, hem de ailede ki yakınları için zor ve yıpratıcı bir süreç. Ünlü bilim insanı Stefan Hawking de bu hastalığı yıllardır yaşayanlardan ve hastalık her insanda farklı ilerliyor. Bu hastalıkla kimi insanlar uzun süre yaşarken, bazıları oldukça erken dönemde yaşama kaybediyor.

Tedavisi Var mı?

Yapılan onca çalışmaya rağmen henüz hastalığı ortadan kaldıran bir tedavi bulunabilmiş değil kimi ilaçlar kullanılsa da ortada net bir sonuç henüz yok.

ALS teşhisi
ALS teşhisi

Eğer çevrenizde böyle bir kişi var ise yaşam kalitesini artırmak dışında yapabileceğiniz çok da şey ama bu konuda kurulan ALS MNH derneği hasta ve hasta yakınlarına her türlü bilgiyi veriyor. Onlarla görüşerek bilinçli adım atmak hastanın sağlığı için oldukça önemli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.